Vastuullista ruokaa

Arvostamme korkealaatuisia raaka-aineita ja suosimme kotimaisia ruoka-aineita aina, kun se on mahdollista. Valmistamme ateriat ravitsemussuositusten mukaisesti turvataksemme hyvän päivän kaikille ruokailijoille päiväkotilapsista ikäihmisiin. Tarjoamassamme ruoassa ei ole muuntogeenisiä aineita eikä lisättyä natriumglutamaattia. Hankintakriteereissä huomioidaan elintarvikkeiden jäljitettävyyteen ja turvallisuuteen sekä eläinten hyvinvointiin liittyvät näkökohdat.

Teemme jatkuvasti kehitystyötä onnistuaksemme aina paremmin.

Käyttämiemme ruoka-aineiden alkuperämaa

• Naudan, sian ja siipikarjan liha suomalaista, saksanhirven ja lampaan liha EU tai Uusi-Seelanti
• Maitotuotteet (n. 97 %) pääosin suomalaista, erikoisjuustot EU:n alueelta
• Rasvat, öljyt, muna pääosin suomalaista
• Kala ja kalatuotteet pääosin EU:n alueelta
• Valmisruoka pääosin suomalaista, muutamia poikkeuksia EU:n alueelta
• Leivät ja pullat suomalaisista leipomoista
• Perunat ja kaali suomalaista, porkkana pääosin suomalaista, kausittain ulkomailta
• Salaatit, tomaatit ja kurkut pääosin EU:n alueelta, kausittain suomalaista
• Hedelmistä omenat ja päärynät pääosin EU:n alueelta

Eläinten hyvinvointi

Kana ja kalkkuna

Käyttämämme kananmunatuotteet on tuotettu salmonellavapaalla alueella ja niiden alkuperä jäljitettävissä tuottajalle asti. Sitoudumme hankintakriteereissä siihen, että vuoden 2020 aikana kaikki käyttämämme tuoreet kananmunat ovat vähintään lattiakanalassa elävien vapaiden kanojen munia. Kananmunavalmisteiden osalta tavoite täyttyy vuoteen 2025 mennessä.
Siipikarja on salmonellavapaalta alueelta ja broilerin alkuperä on jäljitettävissä tilalle asti. Yhtenä tärkeimmistä broilereiden hyvinvoinnin mittareista käytetään ns. jalkapohjaindeksiä. Hyvä jalkapohjaterveys kertoo broilerien hyvistä kasvuolosuhteista, esimerkiksi pehkun kunnosta ja lintujen suolistoterveydestä. Seuraavassa kilpailutuksessamme broilerille määritellään jalkapohjaindeksipistevaatimus, joka on pienempi kuin 40. (Jos parven jalkapohja-tulehdusarvioinnin tulos ylittää 80 pistettä, on tarkastuseläinlääkärin ilmoitettava siitä tuottajalle sekä aluehallintovirastolle.)

Sika

Käyttämämme sianliha tulee tiloilta, joissa on käytössä terveydenseurantajärjestelmä Sikava. Sikavaan kuuluvilla tiloilla seurataan hännänpurentaa, joka on yksi sikojen hyvinvoinnin indikaattori. Hännänpurenta on häiriökäyttäytymisen muoto, jossa stressaantunut sika puree karsinatoverinsa häntää. Suomea, Ruotsia ja Norjaa lukuun ottamatta Euroopassa on edelleen yleistä, että saparot typistetään rutiininomaisesti. Sikava seuraa myös mikrobilääkkeiden kuten antibioottien käyttöä. Lääkkeitä käytetään vain sairaiden eläinten hoitoon eläinlääkärin määräyksestä ja valvonnassa.

Nauta

Käyttämämme naudanliha hankitaan tiloilta, joissa on käytössä nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä Naseva. Nasevaan kuuluvilla tiloilla mikrobilääkkeitä kuten antibiootteja käytetään vain sairaiden eläinten hoitoon eläinlääkärin määräyksestä ja valvonnassa. Naseva seuraa nautojen terveyttä ja hyvinvointia mm. seuraavien toimintatapojen kautta: tilan ja eläinlääkärin välinen terveydenhuoltosopimus, tehdyt terveydenhuoltokäynnit, vuosittain päivitetty terveydenhuoltosuunnitelma, tehdyt laboratoriotutkimukset sekä lääkekirjanpito.

Kala

Käyttämillämme kalatuotteilla on MSC-sertifikaatti tai niihin käytetty kala on pyydetty vastuullisesti. WWF:n vertailevissa tutkimuksissa luotettavimmaksi pyydetyn kalan ympäristömerkiksi on osoittautunut MSC eli Marine Stewardship Council -sertifikaatti. Sertifikaatin saamiseksi kalastuslaivaston tai -yrityksen tulee täyttää tietyt kriteerit, joilla varmistetaan, että kalastus on kestävällä pohjalla. MSC-sertifiointi takaa, että kalakantaa ei veroteta liikaa, että kalastustoiminta ei aiheuta merkittävää haittaa muulle meriluonnolle ja että kalakannan hoito ja kalastushallinto on tehokasta ja asianmukaista. Lisäksi sertifioitu kala on jäljitettävissä aina kalastusalukselle asti.

Reilua kauppaa

Tampereen kaupunki on Reilun kaupan kaupunki. Pirkanmaan Voimia keittää henkilöstöravintoloissa, lukioissa ja Tredun toimipaikoissa Reilun kaupan kahvia ja Reilun kaupan teetä. Kahviloissa on lisäksi tarjolla Reilun kaupan sokeria ja hunajaa. Useimpien kahviloiden valikoimaan kuuluu myös muita Reilun kaupan tuotteita kuten suklaata.

Reilun kaupan banaaneita tarjotaan säännöllisesti ja niitä popsitaan tamperelaisissa kouluissa ja päiväkodeissa n. 33 000 kiloa vuodessa.

Tampere – Reilun kaupan kaupunki 

Pirkanmaan Voimia luomuportailla

Pirkanmaan Voimian kaikissa toimipaikoissa käytetään luomutuotteita, mm. kaikki käytössä olevat puurohiutaleet ovat luomua.

Kaikki Pirkanmaan Voimian keittiöt ovat saaneet Portaat luomuun -diplomin. Pirkanmaan Voimia on merkittävillä panostuksilla sitoutunut luomutuotteiden säännölliseen käyttöön ja edistämään kestävää kehitystä toiminnassaan. Luomutuotteiden käytön lisäämisellä ollaan myös toteutettu asiakkaiden toiveita. Voimian toimipaikoista palvelukeskusravintolat, vanhainkoti, sairaala ja päiväkodit ovat Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla kaksi ja muut toimipaikat ovat ensimmäisellä portaalla.

Portaat luomuun on ohjelma ammattikeittiöiden luomutuotteiden käytön ja luomutietoisuuden lisäämiseksi.

Portaat luomuun -ohjelma